Zakładki:
Ciekawe portale
Medycyna
Ziololecznictwo
Nasze e-Książki
piątek, 01 maja 2009
Co jesc a czego nie grupa krwi 0

warzywa.jpgWARZYWA

Warzywa są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i błonnika, a jednocześnie zmniejsza wydzielanie poliamid w przewodzie pokarmowym. Jest wiele warzyw wskazanych dla grupy 0, stanowiących ważny składnik diety. Ale nie możesz ich jeść bez ograniczeń, ponieważ nie­które z nich mogą powodować poważne problemy. Na przykład kapusta, brukselka, kalafior i gorczyca, niekorzystnie wpływają na funkcjo­nowanie tarczycy, która jest już i tak nieco słabsza u grup 0. Zielono liściaste warzywa bogate w witaminę K, takie jak: kole, collard greens, sałata rzymska, brokuły i szpinak są bardzo dobre dla grupy 0. Ta wi­tamina wspomaga krzepnięcie krwi. Grupie 0, jak już wspomniano, brakuje kilku czynników krzepliwości i dlatego osoby z tą grupą krwi potrzebują witaminy K do wspomagania tego procesu.
Kiełki lucerny (alfalfa) zawierają składniki, które drażniąc przewód pokarmowy mogą pogłębiać problemy związane z nadwrażliwością u grup 0. Pleśń zawarta w pieczarkach i grzybach shiitake, jak rów­nież sfermentowanych oliwkach powoduje reakcje alergiczne u osób z grupą krwi 0, dlatego należy je odrzucić.
Rośliny psiankowate, takie jak bakłażan i ziemniaki, powodują stany artretyczne u osób z grupą krwi 0, ponieważ ich lektyny odkła­dają się w tkance otaczającej stawy. Lektyny kukurydzy zakłócają produkcję insuliny, często prowa­dząc do cukrzycy i otyłości. Wszyscy z grupą krwi 0 powinni unikać kukurydzy, szczególnie jeśli mają problemy z wagą lub mieli w rodzi­nie chorego na cukrzycę.
Pomidory są warzywem szczególnym, gdyż zawierają silne lektyny zwane panhemaglutyniną, szkodliwe dla osób z grupą krwi A i B. W organizmach grupy 0 stają się neutralne.

WSKAZANE:

brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, glony morskie, rzepa, por, pasternak, pietruszka, mniszek lekarski,

OBOJĘTNE:

Arugula, brukiew, buraki czerwone, cebula dymka, cebula szalotka, cebula zielona, cukinia, endywia, fasolka Limańska, fenkuł, groch cukrowy, grzyby obalone, grzyby enoki, grzyby portobello, imbir, japońska rzodkiew, kapusta pekińska, marchew, ogórek, oliwki zielone, orzech wodny (kotewka), pędy bambusa, papryka zielona i żółta, pomidor, rukiew wodna, rzodkiewka, sałata lodowa, seler, szparagi, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kminek, kolendra, koper, tofu, trybuła ogrodowa, wszystkie dyniowate

NIEWSKAZANE:

awokado, bakłażan, biała kapusta, biała kukurydza, białe ziemniaki, brukselka, chińska kapusta, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czarne oliwki, gorczyca, kalafior, lucerna, oliwki greckie, oliwki hiszpańskie, pieczarki, żółta kukurydza.

soki.jpgSOKI, NAPOJE

Dla osób z grupą krwi 0 soki warzywne są lepsze niż owocowe. Je­żeli decydujesz się na owocowe, wybieraj niskosłodzone. Unikaj wysokosłodzonych soków takich jak jabłkowy lub napój jabłkowy (cidef).
Sok ananasowy jest wskazany, gdyż likwiduje wzdęcia i nie sprzy­ja zatrzymywaniu płynów w organizmie, które to czynniki przyczynia­ją się do wzrostu wagi. Ciemna wiśnia jest również wskazanym so­kiem, wysokozasadowym.

WSKAZANE:

Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.

OBOJĘTNE:

Sok grejpfrutowy, sok morelowy, sok marchwiowy, sok ogórkowy, sok z papai, sok pomidorowy, sok selerowy, sok winogronowy, soki warzywne, sok żurawinowy

NIEWSKAZANE:

Sok z jabłek, sok z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

przyprawy.jpgPRZYPRAWY

Właściwe przyprawy mogą poprawić funkcjonowanie przewodu po­karmowego i układu immunologicznego. Na przykład przyprawy oparte na glonach morskich są bardzo wskazane dla osób z grupą krwi 0, ponieważ są bogatym źródłem jodu, kluczem do regulacji funkcjonowania gruczołu tarczycy. Sól jodowana jest innym dobrym źródłem jodu, ale używaj jej z umiarem.
Kelp przeciwdziała nadkwaśności przewodu pokarmowego gru­py 0, redukując zagrożenie wrzodami. Obfitość fukozy w glonach chroni śluzówkę żołądka, uniemożliwiając przyleganie bakteriom powodującym wrzody. Glony są także bardzo skuteczne jako regu­lator metabolizmu, sprzyjają więc utracie wagi.
Pietruszka ma właściwości łagodzące w przewodzie pokarmowym, podobnie jak niektóre rozgrzewające korzenie, np. curry i pieprz Ca­yenne. Zważ jednak, że biały i czarny pieprz oraz ocet są środkami podrażniającymi żołądek u grupy 0. Miód i cukier nie są szkodliwe, podobnie jak i czekolada. Produk­ty te winny być spożywane jednak okazjonalnie. Unikaj syropu ku­kurydzianego jako środka słodzącego. W tej grupie przypraw nie ma wysoce wskazanych. Jeśli już ko­niecznie chcesz używać musztardy, majonezu lub innych przypraw do sałatek, rób to z umiarem i wybieraj te o niskiej zawartości tłu­szczu i cukru.
Chociaż osoby z grupą krwi 0 mogą spożywać od czasu do czasu pomidory, powinni wystrzegać się ketchupu, który zawiera m.in. ta­kie szkodliwe składniki jak ocet.
Wszystkie marynaty są niestrawne. Niektóre mogą powodować podrażnienia śluzówki żołądka. Moje zalecenie jest takie, że powinie­neś spróbować odstawić te produkty lub zastąpić je zdrowszymi, ta­kimi jak olej z oliwek, sok cytrynowy i czosnek.

WSKAZANE:

Chleb świętojański, curry, kelp, kurkuma, pietruszka, rodymenia

OBOJĘTNE:

Agar, anyżek, bazylia, bergamotka, chrzan, cukier biały, cukier brązowy, cząber, mięta pieprzowa, mięta zielona, miód, papryka, pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, rozmaryn lekarski, czekolada, czosnek, esencja migdałowa, estragon, gorczyca suszona, goździki,, kardamon, kmin rzymski, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, melasa, mięta, sód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop z brązowego ryżu, syrop klonowy, syrop ryżowy, szafran, szałwia lekarska, szczypiorek, tamari, tapioka, tamarynda, , Trybuła ogrodowa, tymianek, żelatyna

NIEWSKAZANE

cynamon, gałka muszkatołowa, ocet balsamowy, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, skrobia kukurydziana, wanilia.

owoce.jpgOWOCE

Owoce są nie tylko ważnym źródłem błonnika, witamin i minerałów, obfitują w przeciwutleniacze, ale mogą też być wspaniałym zamiennikiem dla chleba i makaronu dla grupy 0. Zjedzenie owocu zamiast kromki chleba powoduje, że twój I organizm lepiej funkcjonuje i skuteczniej kontroluje wagę.
Powodem, że śliwki, śliwki suszone i figi są korzystne dla twojego typu krwi jest to, że większość ciemnoczerwonych, niebieskich i pur­purowych owoców wywołuje zasadowe, a nie kwasowe reakcje w przewodzie pokarmowym. Charakteryzuje się on wysoką kwasowo­ścią i potrzebuje zrównoważenia zasadą w celu przeciwdziałania po­wstaniu owrzodzenia i podrażnień wyściółki żołądka. Nie wszystkie owoce zasadowe są dobre. Melony są również zasadowe, ale zawiera­ją zarodniki pleśni, na które - jak udowodniono - grupy 0 są wrażli­we. Większość melonów powinna być jedzona z umiarkowaniem, natomiast należałoby całkowicie unikać melonów kantalupy i miodun­ki, które zawierają najwięcej zarodników pleśni.
Pomarańcze, mandarynki i truskawki powinny być unikane z po­wodu ich dużej kwasowej zawartości. Grejpfrut również posiada sporą zawartość kwasów, ale możesz go jeść z umiarkowaniem, po­nieważ wykazuje właściwości alkaliczne po strawieniu. Większość ja­gód nie wpływa niekorzystnie na twój organizm, ale trzymaj się z da­la od jeżyn, które zawierają lektyny pogarszające trawienie grupy 0. Grupy 0 wykazują nadzwyczajną wrażliwość na orzechy kokosowe i produkty im pochodne. Stroń od nich i zawsze sprawdzaj skład pro­duktów, aby mieć pewność, że nie zawierają one oleju kokosowego. Ten olej zawiera wysoko nasycone tłuszcze i przynosi małe korzyści odżywcze.

WSKAZANE:

śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.

OBOJĘTNE:

Agrest, ananas, arbuz, banan, borówka amerykańska, brzoskwinia, czarna porzeczka, czarne winogrona, czerwona porzeczka, cytryny, daktyle czerwone, granat, grejpfrut, gruszka, guana, jabłko, jagody bzu czarnego, kiwi, Limona, maliny, malino jeżyna, mango, melon canang, melon casabla, melon hiszpański, melon musk, morela, nektarynka, opuncja, papaja, persy mona, rodzynki, wiśnie, zielone winogrona, żurawina

NIEWSKAZANE:

Figa rajska, jeżyna, mandarynki, melon kantalupa, melon miodunka, orzechy kokosowe, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

herbaty-1.jpgHERBATY ZIOŁOWE

Zalecenia odnośnie herbatek ziołowych oparte są na ogólnym zrozumieniu przyczyn powstawania chorób u osób z grupą krwi 0. Myśl o herbatkach ziołowych jako sposobie wzmocnienia swoich słabych punktów, np. układów pokarmowego i odpornościowego. Zioła takie jak mięta pieprzowa, pietruszka, owoce dzikiej róży i sarsaparilla ma takie działanie. Ale niektóre zioła, np. lucerna (alfalfca), aloes, łopian, znamiona kukurydzy, za bardzo stymulują układ odpornościowy i powodują rozcieńczenie krwi, co jest problemem dla grupy 0.

WSKAZANE:

Chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.

OBOJĘTNE:

Bez czarny, brzoza brodawkowata, dziewanna, kora białego dębu, mięta zielona, rumianek, szałwia, tymianek, głóg kocimiętka, korzeń lukrecji, krwawnik pospolity, liście malin, waleriana, werbena pospolita, żeń-szeń, zielona herbata

NIEWSKAZANE:

Aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, gorzknik kanadyjski, goryczka, liść truskawki, lucerna, łopian, podbiał, rabarbar, szczaw, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy.

dodatki-11.jpgINNE DODATKI

W tej grupie przypraw nie ma wysoce wskazanych. Jeśli już ko­niecznie chcesz używać musztardy, majonezu lub innych przypraw do sałatek, rób to z umiarem i wybieraj te o niskiej zawartości tłu­szczu i cukru. Chociaż osoby z grupą krwi 0 mogą spożywać od czasu do czasu pomidory, powinni wystrzegać się ketchupu, który zawiera m.in. ta­kie szkodliwe składniki jak ocet.
Wszystkie marynaty są niestrawne. Niektóre mogą powodować podrażnienia śluzówki żołądka. Moje zalecenie jest takie, że powinie­neś spróbować odstawić te produkty lub zastąpić je zdrowszymi, ta­kimi jak olej z oliwek, sok cytrynowy i czosnek

OBOJĘTNE:

Dżem z zalecanych owoców, galaretki z zalecanych owoców, mus jabłkowy, musztarda, sosy do sałatek o niskiej zawartości tłuszczu

NIEWSKAZANE:

Ketchup, marynowany koper, marynaty koszerne, kwaśne marynaty, słodkie marynaty, przyprawy smakowe

alkohol.jpgUŻYWKI

Jest niewiele napojów i używek akceptowanych przez grupę 0. Piwo jest dozwolone w umiarkowanych ilościach, ale nie jest wskazanej w sytuacji, gdy próbujesz zrzucić nadwagę. Zezwala się na niewielkiej ilości wina, ale nie codziennie. Można pić zieloną herbatę jako sub­stytut innych produktów zawierających kofeinę, ale nie ma ona jakiś specjalnych właściwości leczniczych dla grupy 0. Problem, który stwarza kawa, polega na tym, że powoduje zwiększenie poziomi kwasu żołądkowego, którego osoby z grupą krwi 0 mają wystarczająco dużo. Jeżeli jesteś amatorem kawy, może mógłbyś stopniowo ją ograniczać. Twoim ostatecznym celem powinno być zupełne jej wyeliminowanie. Typowe symptomy towarzyszące zaprzestaniu picia kawy, takie jak bóle głowy, zmęczenie i rozdrażnienie, nie wystąpią, jeśli będziesz to robić stopniowo. Zielona herbata jest dobrą alternaty­wą kofeiny.

WSKAZANE:

Woda sodowa

OBOJĘTNE:

Piwo, wino czerwone, wino białe, zielona herbata

NIEWSKAZANE:

Coca-coli, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbaty , kawy bezkofeinowa, kawa, likier destylowany, napoje gazowane

Co jesc a czego nie grupa krwi 0 cd

mieso2.jpg

MIĘSO

Białko jest jednym ze składników, który ma duże znaczenie dla organizmów z grupą krwi „0”. Niedobór białka może mieś poważne skutki w nieprawidłowym trawieniu tłuszczów, stając się tym samym przyczyną pośrednią cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Najlepszym rozwiązaniem uniknięcia wielu zaburzeń które dotykają grupę krwi „0”, jest spożywanie wysokogatunkowego białka. Białko powoduje zwiększenie masy aktywnych tkanek, usprawniając tym samym prawidłową przemianę materii, umożliwiając spalanie tłuszczów.
Wskazana chuda wołowina, jagnięcina, indyk, kurczak lub ryby. Wskazane jest również spożywanie większych ilości białka, przy stresującym trybie życia.
Uważać należy jednak na wielkość porcji. Nasi przodkowie nie uczto­wali przy półkilogramowych stekach, gdyż mięso było wówczas zbyt cenne. Osoby z grupą krwi 0 mogą wydajnie trawić i metabolizować mięso, ponieważ mają wysoki poziom kwasu żołądkowego. To stano­wiło klucz do przeżycia wczesnych grup 0. Pamiętaj jednak, by bilan­sować białko pochodzenia mięsnego wskazanymi warzywami i owo­cami, aby nie doprowadzić do nadkwasoty, która może powodować wrzody i podrażnienia śluzówki żołądka.

WSKAZANE:

baranina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, wątróbka, wołowina

OBOJĘTNE:

bażant, indyk, kaczka, królik, kurczak, kuropatwa, przepiórka

NIEWSKAZANE:

bekon, gęś, wieprzowina

rybki.jpgRYBY

Ryby, stanowią kolejna grupę pokarmów bogatych w białko, są najodpowiedniejsze dla ludzi z grupą krwi 0 pochodze­nia azjatyckiego i europejskiego, ze względu na to, że były podsta­wowym pokarmem ich przodków żyjących na wybrzeżach.

Bogate w olej ryby zimnych wód, takie jak dorsz, śledź i makrela są doskonałe dla grupy krwi 0. Pewne czynniki powodujące krzepli­wość krwi nie były obecne w niej w sposób naturalny, lecz rozwinęły się wraz z adaptacją ludzi do zmian środowiska. Mimo że oleje rybne mają tendencję do rozrzedzania krwi, są one wskazane dla grup krwi 0. Najprawdopodobniej sposób, w jaki geny typu 0 wpływają na „gęstość” krwi (poprzez czynnik krzepliwości) jest niezależny od spo­sobu, w jaki oleje rybne wpływają na lepkość ciałek krwi (poprzez ad­hezję płytek). Oleje rybne mogą być bardzo skuteczne w leczeniu za­palenia jelit, np. zapalenia okrężnicy lub choroby Crohna, na które są podatne osoby z grupą krwi 0. Wiele bogactw wód jest także do­skonałym źródłem jodu regulującego funkcjonowanie tarczycy. Niestabilna praca tarczycy powoduje problemy związane z metaboliz­mem i przyborem wagi. Ryby powinny być istotnym składnikiem die­ty grupy 0.

WSKAZANE:

aloza, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk

OBOJĘTNE:

bieługa, fladra, granik, homar, kałamarnica, karp, krab, krewetki, okoń srebrny, oceaniczny, rak, rekin, sardela, sola szara, ślimaki, troć, tuńczyk, węgorz, żaba,

NIEWSKAZANE:

barakudy, łosoś wędzony, sum, śledź marynowany, ośmiornica,

sery.jpgNABIAŁ, JAJA

Organizm człowieka posiadającego grupę krwi „0”, nie jest zdolny do prowadzenia właściwego metabolizmu nabiału, dlatego też produkty tego pochodzenia powinny być ograniczone. Spożywanie produktów mlecznych może się przyczynić do nadwagi, stanów zapalnych, zmęczenia. Mleko sojowe i sery sojowe są doskonałymi produktami zastępczymi.
Alergie pochodzenia pokarmowego nie wiążą się z procesem tra­wienia. Stanowią one reakcje układu odpornościowego na pewne rodzaje żywności. Twój układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które zwalczają wtargnięcie żywności do organizmu. Nietolerancje pożywienia są reakcjami trawiennymi, które mogą wystąpić z wielu powodów, włącznie z uwarunkowaniami kulturowymi, skojarzeniami psychologicznymi, kiepską jakością żywności, dodatkami lub po pro­stu z pewnymi trudnymi do zdefiniowania osobliwościami w twoim organizmie. Afro-Amerykanie nie tolerują laktozy, ponieważ ich przodkowie, myśliwi-zbieracze, nie mieli laktozy w swojej diecie. Jaj można spożywać w umiarkowanych ilościach, ponieważ są one źródłem dwuhydroksyacetonu (DHA) i pomagają budować aktywne tkanki, zwiększając tym samym ich masę.

WSKAZANE:

należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych, jedynie kozi ser, masło, ser feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.

NIEWSKAZANE:

chude lub 2% mleko, jogurty wszystkich odmian, kefir, kozie mleko, lody, maślanka, wszystkich pozostałych odmian sera.

olej.jpgTŁUSZCZ, OLEJ

Najkorzystniejsze tłuszcze pojedyncze nienasycone, oraz oleje bogate w kwasy tłuszczowe serii omega. Ułatwiają one proces wydalania. Wysoce wskazane są oliwa i olej z siemienia lnianego, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, a nawet mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

WSKAZANE:

olej z oliwek i siemienia lnianego

OBOJĘTNE:

Olej rzepakowy, olej sezamowy, olej z wątroby dorsza

NIEWSKAZANE:

Olej bawełniany, kukurydziany, olej krokoszowy, olej z orzeszków ziemnych

orzechy.jpgORZECHY, PESTKI

Orzechy i pestki stanowią drugorzędne źródło białka. Osoby z grupą krwi 0 mogą znaleźć dobre źródło zastępczych pro­tein roślinnych w niektórych rodzajach orzechów i pestek. Ale ten ro­dzaj żywności absolutnie nie powinien zająć miejsca mięs wysokobiałkowych. Są one bogate w tłuszcz. Należy więc ich unikać, jeśli chce się zrzucić zbędne kilogramy. Orzechy włoskie mają silne działanie odtruwające, a siemię lniane wzmacnia układ odpornościowy. Należy podchodzić jednak racjonalnie do ich spożycia, gdyż wiele orzechów i nasion zawiera aktywne lektyny niekorzystne dla organizmów tej grupy.

WSKAZANE:

pestki dyni, orzech włoski.

OBOJĘTNE:

Kasztany, orzeszki pinii, masło migdałowe, masło sezamowe, masło słonecznikowe, migdały, orzechy laskowe, pestki słonecznika, nasiona sezamu

NIEWSKAZANE:

mak, masło z orzechów ziemnych, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy ziemne orzechów liczi

fasole.jpgFASOLE I INNE ROŚLINY STRĄCZKOWE

Ludzie z grupą krwi 0 dobrze przyswajają białka zawarte w wielu gatunkach fasoli i innych roślinach strączkowych. Ogólnie rzecz biorąc, fasole hamują metabolizm innych bardziej ważnych składników odżywczych, np. zawartych w mięsie. Powodują one także lekkie zmniejszenie kwasowości tkanek mięśniowych. Osoby z grupą 0 funkcjonują zaś najlepiej, gdy ich tkanki mięśniowe mają odczyn kwaśny. Nie należy tego mylić z kwasowo-zasadową reakcją, która zachodzi w żołądku. W tym przypadku niektóre fasole są korzystnym wyjątkiem. One właśnie sprzyjają wzmocnieniu przewodu pokarmowego i przyczyniają się do leczenia owrzodzenia – problemu ludzi z krwią grupy 0, mających wysokie stężenie kwasu żołądkowego. Należy jeść fasole z umiarkowaniem, od czasu do czasu jako danie drugorzędne. Jednak należy pamiętać, że rośliny te są również źródłem lektyn.

WSKAZANE:

fasola aduke, fasola azuki, fasola pinto, groch „czarne oczko”

OBOJĘTNE:

bób, ciecierzyca, czarna fasola, fasola biała, fasola cannellini, fasola czerwona, fasola limeńska, fasola pnąca, fasola northern, fasola sojowa czerwona, fasola szparagowa, groch w strączkach, groszek zielony, zielona fasola

NIEWSKAZANE:

fasola copper, fasola navy, fasola nerkowata,, fasola tamarynda, soczewica amerykańska, soczewica czerwona, soczewica zielona

zboza.jpgZBOŻA

Pokarm tej grupy to tzw. pięta Achillesowa.
Osoby z grupą krwi 0 w ogóle nie tolerują produktów pszenicz­nych, należy je więc całkowicie wyeliminować z diety. Zawierają one lektyny, które reagują zarówno z krwią, jak i przewodem pokarmo­wym, uniemożliwiając prawidłowe wchłanianie korzystnego pożywie­nia. Produkty pszeniczne są głównym sprawcą przybierania na wa­dze osób z grupą krwi 0. Gluten znajdujący się w zarodkach pszeni­cy utrudnia procesy metaboliczne. Słaby lub powolny metabolizm powoduje, że żywność przekształca się w energię wolniej i jest maga­zynowana w postaci tłuszczu.

WSKAZANE:

należy całkowicie wyeliminować je z diety.

OBOJĘTNE:

amarant, gryka, orkisz, otręby ryżowe jęczmień, kamut, kasza, pasta ryżowa, proso dmuchane, ryż dmuchany

NIEWSKAZANE:

farina, mąka z owsa, mąka kukurydziana,, otręby owsiane, otręby pszenne, owsianka, pasta z pszenicy, płatki familia, płatki kukurydziane, płatki siedem zbóż, pszenicy

pieczywo.jpgPIECZYWO

Chleb, grzanki czy bułki mogą być źródłem kłopotów dla osób z grupą krwi 0, ponieważ większość z nich zawiera pewną ilość pszenicy. Rezygnacja z porannej grzanki lub kanapki w ciągu dnia może być z początku trudna. Nawet chleb bez zawartości pszenicy, jeśli się go jada zbyt często, może być kłopotliwy dla grupy 0, która genetycznie nie jest przystosowana do konsumpcji ziarna. Dwa wyjątki to chleb esseński i Ezekiela. Te chleby z ziarna kiełkujące­go są przyswajane przez grupę 0, ponieważ lektyny glutenowe znajdujące się w łupinach ziaren są niszczone w procesie kiełko­wania. W przeciwieństwie do komercyjnie produkowanych chle­bów z ziarna kiełkującego, chleb Ezekiela i esseński są żywym po­żywieniem, zawierającym wiele nietkniętych dobroczynnych enzy­mów.

WSKAZANE:

chleb esseński, chleb Ezekiela.

OBOJĘTNE:

chleb bezglutenowy, chleb z brązowego ryżu, chleb z maki sojowej, chleb orkiszowy, chleb żytni, chrupki fin, chrupki żytnie, pieczywo wasa, pieczywo z prosa,

NIEWSKAZANE:

bułki z otrębami owsa, chleb z pszenicy, pieczywa wieloziarnistego, bułeczki kukurydziane, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, pieczywo z mąki pszennej macowej, pieczywo z otrębów pszenicy, pieczywo pszennego, wysokobiałkowy chleb

ziarna.jpgZIARNO, MAKARONY

Nie ma ziaren i makaronów, które mogłyby być sklasyfikowane ja­ko wysoce wskazane dla grupy 0. Większość makaronów produkowa­na jest z pszenicy grysikowej, więc musisz wybierać bardzo staran­nie, jeśli od czasu do czasu spożywasz potrawy z makaronu. Maka­rony robione z gryki, z karczocha jerozolimskiego lub mąki ryżowej są lepiej tolerowane przez ludzi z grupą krwi 0. Ale to pożywienie nie jest podstawą twojej diety i powinno być ograniczone na korzyść lep­szych dla ciebie pokarmów zwierzęcych i rybnych.

OBOJĘTNE:

dziki ryż, gryka, kasza, mąka żytnia, makaron z karczocha, mąka jęczmienna, mąka orkiszowa, mąka ryżowa, ryż biały, ryż brązowy

NIEWSKAZANE:

biała mąka pszenna, makaron grysikowy, mąka couscous, glutenowa, pieczywa grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej,