Zakładki:
Ciekawe portale
Medycyna
Ziololecznictwo
Nasze e-Książki
środa, 29 lipca 2009
Żeń-szeń

Żeń-szeń (łac. Panax Ginseng, Panax - od greckiego Panacea, czyli: uniwersalny środek leczniczy, wszechstronnie działający lek, "panaceum na wszystkie dolegliwości" Żeń-szeń jest rośliną zielną z rodziny araliowatych, wschodnioazjatycką, o korzeniach cenionych w lecznictwie chińskim. Im starszy jest korzeń żeń-szenia tym więcej substancji czynnych zawiera w sobie zgromadzonych.
Naukowcy odnaleźli w białym korzeniu żeń-szenia prawie 200 substancji (biopierwiastków, witamin i innych), które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Najważniejsze to ginsenozydy, których działanie polega na zwiększeniu zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu, a tym samym lepszego zaopatrywania narządów w tlen. W skutek tego wzrasta ilość energii i zdolność organizmu do wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Ginsenozydy dzięki pobudzaniu układ immunologiczny powodują także wzrost odporności na infekcje bakteryjne i wirusowe oraz przyspieszają okres rekonwalescencji. Z najnowszych badań wynika, że ekstrakt z korzenia żeń-szenia ułatwia zużycie tlenu w komórkach organizmu, zmniejszając jednocześnie we krwi poziom kwasu mlekowego, który pojawia się we krwi podczas intensywnego wysiłku, kiedy to dostępna ilość tlenu jest za mała do potrzeb i odpowiada za pojawienie się bólów mięśniowych. Przebadano sportowców, którzy przyjmowali regularnie żeń-szeń i okazało się, że kwas mlekowy osiągał u nich dwukrotnie niższy poziom.

W skład żeń-szenia wchodzą między innymi:
witamina A, witamina B1 i B2, witamina C, wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, żelazo, magnez, sód, siarka, molibden.

Najbardziej znane i powszechne zastosowanie żeń-szenia.

  • utrzymuje umysł i ciało w równowadze (działanie ogólne),
  • zwiększa psychiczną i fizyczną wytrzymałość,
  • wzmaga koncentrację i poprawia sprawność intelektualną,
  • podnosi wydajność organizmu, przeciwdziała zmęczeniu,
  • chroni system nerwowy,
  • zwiększa energię i wzmacnia system odpornościowy,
  • normalizuje funkcje naszego organizmu,
  • redukuje poziom cholesterolu we krwi,
  • zapobiega rakowi,
  • redukuje ryzyko zawałów, pobudza pracę serca,
  • chroni nerki przed negatywnym działaniem alkoholu, narkotyków i innych toksyn,
  • zwiększa absorbcję składników odżywczych w jelicie,
  • jest pomocny w leczeniu z choroby Alzheimer'a - wzmacnia pamięć,
  • normalizuje poziom cukru we krwi,
  • opóźnia proces starzenia (Azjatki (Koreanki i Japonki) wyglądają tak młodo, ponieważ używają żeń-szenia jako dodatku do potraw i do codziennych herbat.
  • jest skuteczny w zwalczaniu przeziębienia, kaszlu, anemii, insomnii (bezsenności), bolów głowy, bolów pleców,
  • wróg dla reumatyzmu,
  • korzystnie wpływa na pracę narządów wydzielania wewnętrznego,
  • działa przeciwzakrzepowo,
  • reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu,
  • reguluje cykle miesiączkowe u kobiet,
  • łagodzi objawy menopauzy i andropauzy, co pozwala utrzymać aktywność życiową do późnych lat. 

Wyciąg z korzenia żeń - szenia stosowany jest również w kosmetyce jako preparat odmładzający skórę i zapobiegający łysieniu i wypadaniu włosów. Polecany jest też ludziom w starszym wieku, a regularne jego stosowanie wpływa na zachowanie sprawności fizycznej i umysłowej.

Żeń-szeń - Ostrzeżenia!

* Osoby o zbyt wysokim ciśnieniu krwi lub chorujące na serce, które chciałyby przyjmować preparaty zawierające żeń-szeń, powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem, ponieważ żeń-szeń w zależności od zażywanej dawki zwiększa lub obniża ciśnienie tętnicze krwi.

* Żeń-szeń może wywoływać arytmię serca, bezsenność, alergię lub bolesność piersi, dlatego osoby cierpiące na te schorzenia nie powinny stosować kuracji żeń-szeniowej.

* Nie mogą stosować kuracji osoby chore na hemofilię, ponieważ żeń-szeń wykazuje działanie przeciwzakrzepowe.ł

* Jest przeciwskazany dla osób ze skłonnościami do hipoglikemii.

* Nie należy żeń-szenia podawać dzieciom i kobietom w ciąży.

 

Kuracje żeń-szeniowe

Żeń-szeń wykazuje dobroczynny wpływ, gdy jest zażywany regularnie. Jednakże nadużywanie preparatów żeń-szeniowych może doprowadzić do tak zwanego "zespołu żeń-szeniowego", objawiajacego się sennością, bólami głowy, złym samopoczuciem, nadciśnieniem, biegunką i zmianami skórnymi. Kuracja jednorazowa żeń-szeniem nie powinna trwać dłużej niż 2 miesiące. Według medycyny chińskiej osoby młode i zdrowe mogą stosować kurację dwa razy w roku - wiosną i jesienią.

Żeń-szeń jest używany w Azji jako tradycyjny środek na wzmacnianie potencji i jest najbardziej popularnym afrodyzjakiem, podnosząc libido i wspomagając produkcję hormonów odpowiedzialnych za pożądanie seksualne.

Z dobroczynnego wpływu żeń-szenia korzystają wszystkie osoby zmęczone codziennymi obowiązkami. Osoby aktywne, pracujące codziennie "na wysokich obrotach" odczuwają więcej energii, mogą pracować do późnych godziny wieczornych. Żeń-szeń jest także polecany osobom trenującym sport, ponieważ ekstrakt poprawia wykorzystanie tlenu przez mięśnie, przez co zwiększa się wytrzymałość organizmu i można dłużej trenować bez zmęczenia. Często jest stosowany dla wzmocnienia kondycji seksualnej. Żeń-szeń jest bezpiecznym lekiem, jest nawet szczególnie polecany seniorom i rekonwalescentom.

Żucie korzeni żeń-szenia

Najprostszą formą przyjmowania żeń- szenia to żucie wysuszonych korzeni, a średnia dawka wynosi 1-3 gram na dzień.  Dawkę większą niż 1 gram dzielimy na pół i zażywamy rano i  po południu najlepiej po posiłku. 1 gram korzenia żujemy około 10-15 minut - dla poprawy smaku można dodać miód.

Herbatka żeń-szeniowa

Drobno rozdrobniony korzeń żeń-szenia - pół łyżki  - zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut. Taką porcję żeń-szenia możemy zalać nawet dwa, trzy razy. Żeń-szeń najlepiej jest zaparzać w termosie lub samowarze i spożywać tak jak herbatę. Można dodać miód do smaku.

piątek, 01 maja 2009
Właściwości zdrowotne siemienia lnianego

Warto jednak zdać sobie sprawy z niezwykłych właściwości zdrowotnych tego produktu. Oto one:

  • Łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego poprzez działanie osłaniające i „oblepiające" ściany żołądka - może być zatem stosowany pomocniczo przy wrzodach, nieżytach i bólach żołądka, dwunastnicy i jelit. Ponadto chroni żołądek podczas kuracji antybiotykowej
  • Zapobiega zaparciom, a także działa pomocniczo przy biegunkach
  • Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą
  • Łagodzi objawy suchego kaszlu dzięki zawartości śluzów
  • Zawiera witaminę E, która jako przeciwutleniacz wymiata wolne rodniki
  • Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych z grupy omega 3, które dzięki obecności witaminy E, są chronione przed utlenianiem
  • Dostarcza cynk
  • Fitoestrogeny czyli roślinne naturalne hormony mogą łagodzić objawy przekwitania u kobiet
  • Jest źródłem flawonoidów czyli barwników roślinnych o działaniu przeciwutleniającym, moczopędnym i przeciwzapalnym
  • Zawiera lecytynę
  • Zewnętrznie może być stosowane do okładów przy suchej skórze, trądziku oraz zmiękczających skórę

 Stosowane jest zapobiegawczo, dla zapewnienia prawidłowej perystaltyki jelit. Szczególnie cenione przy wszelkich nieżytach i nadkwasotach, a nawet wrzodach. Spożywane także w celu dostarczania organizmowi wielu cennych substancji, jak mikroelementy, oraz cholina, znajdująca się w lecytynie. Siemię posiada wysoką zawartość tych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które usuwają nadmiar tzw. złego cholesterolu z organizmu. Siemię jest również bogate w łatwo przyswajalne białka, a szczególnie w egzogenne. Ponadto jest wyjątkowo bogate w tzw. fitohormony, a przez to zalecane jako środek wspomagający w profilaktyce nowotworowej. Siemię spożywane jest również w celu zwiększenia wilgotności śluzówki, stosowane przy suchym kaszlu. Siemię lniane może być używane także jako odżywka do włosów ponieważ wydzielany przez nasiona śluz skutecznie nawilża suche i zniszczone włosy.

Można je spożywać na surowo jako dodatek do jogurtów i sałatek, a także po dodaniu gorącej wody jeśli jest to siemię preparowane, bądź ziarenka poddać gotowaniu. Należy pamiętać,  by po zmieleniu siemienia chronić je przed światłem, gdyż może stracić swoje cenne właściwości wskutek utlenienia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedna łyżeczka siemienia lnianego dostarcza ok.15 kcal.

Przygotowac wg przepisu na opakowaniu: 1/2 - 1 łyżkę zalać szklanką letniej wody, doprowadzić do wrzenia, potem gotować na małym ogniu 15 min, po wystygnięciu pić. Siemię w ziarenkach jest lepsze od mielonego, zachowuje więcej wartości odżywczych.

Polecam przy nawracających bólach gardla, wysuszonej śluzówce. W moim przypadku laryngolog kazała natychmiast odstawić wszelkie tabletki na bólu gardła, które tylko pogarszały jego stan i zaleciła płukanie siemieniem.

Siemie lniane

Siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej, jeśli chodzi o ilość i różnorodność zastosowań. Nasiona lnu są jednym z najbogatszych źródeł lignanów i kwasów tłuszczowych omega – 3. Nasiona posiadają ogromne wartości odżywcze oraz wywierają ogromny pozytywny wpływ na nasz organizm. Zawierają bardzo dużo substancji śluzowych, a także sporo oleistych. Posiada sporo białka w bardzo korzystnym zestawie aminokwasów i wiele mikroelementów. Siemię posiada działanie osłonowe oraz stabilizujące.

Siemie lniane jest bogate w takie składniki jak:
- cynk
- witamina E
- kwas tłuszczowy omega-3
- fitosteryny
- flawonoidy
- fitoestrogeny

Wszystkie składniki występujące w siemieniu lnianym pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu. Roślina ta zmniejsza krzepliwość krwi i może pomóc w ochronie serca przed chorobą wieńcową i zawałem.

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 2327kJ (561kcal)

Białko 24,5g

Tłuszcz
45,8g

Węglowodany
12,7g

Błonnik
5,3g

Tiamina (wit. B1)
0,21 mg (15%)*

Ryboflawina (wit. B2)
0,32 mg (20%)*

Wit. E
26 mg (260%)*

Fosfor
1170 mg (180%)*

Magnez
540 mg (146%)*

Żelazo 15 mg (107%)*

Cynk
7,5 mg (50%)*

Siemię lniane może być używane także jako odżywka do włosów ponieważ wydzielany przez nasiona śluz skutecznie nawilża suche i zniszczone włosy. Stosowany jest śluz oddzielony od nasion po zalaniu trzech łyżek stołowych nasion. Nanoszony jest na włosy po uprzednim ich umyciu, nastepnie spłukiwany.